Turell og Zornig)Turell og Zornig – Misbrug i Overdanmark og Underdanmark

Lotus Turell og Lisbeth Zornig Andersen

Lotus Turell og Lisbeth Zornig Andersen taler om, hvordan man overlever en ’brændt barndom’ – en opvækst uegnet for børn.

Den ene er vokset op i den kreative overklasse i København med kendte forældre, den anden er vokset op i udkantsdanmark i Nakskov på Lolland. Men fælles for begge er en barndom med misbrug og omsorgssvigt. Og en vilje til at bryde med deres familiers mønstre.

Lisbeth Zornig Andersen voksede op på børnehjem, men blev siden kendt som formand for Børnerådet og for sin selvbiografi ”Zornig – vrede er mit mellemnavn”. I DR-dokumentaren ”En barndom i helvede” opsøgte hun sin fortid og stillede de voksne spørgsmål om, hvorfor de lod omsorgssvigtet stå på.

”Lisbeths historie minder faktisk meget om min egen. Og de udfordringer vi har stået med i opvæksten og voksenlivet er ens mange af dem. Forskellen er, at jeg voksede op i en kæmpelejlighed på Frederiksberg, hun på børnehjem. Men alkoholmisbruget og omsorgssvigtet var det samme”, siger Lotus Turell.

Lotus Turell er datter af forfatteren Dan Turell og skuespilleren Chili Turell. Hun er i dag forfatter, foredragsholder, projektleder og konsulent, og har gennem mange år arbejdet med at forbedre trivslen blandt udsatte unge.

Sammen fortæller de to om misbrug i Overdanmark og Underdanmark. Hvad er forskellen på at vokse op som et brændt barn i den kreative overklasse og den sociale bund af samfundet? Hvem bliver set – og hvem bliver overset? Hvad er forskellen på skaderne – hvis nogen? Og hvordan får man hjælp?

”Der er i dag med rette fokus på omsorgssvigtede, misrøgtede eller seksuelt krænkede børn i de sociale underklasser. Men der er også børn i ”pæne” hjem, der oplever de samme svigt. Har vi også fokus på dem? Eller bliver vi blinde, fordi forældrene er veltalende og respekterede borgere? Jeg er bange for det. Lotus sætter fokus på overgreb, vi helst ikke vil vedkende os. Og jeg må bare sige, at som barn er det ligegyldigt, om promillen bag det hele kommer fra hjemmebrændt vin eller årgangs-whiskey,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Både Turell og Zornig har – trods de sociale forskelle – brudt mønstret og klaret sig godt. Men hvordan? Er der forskel på et mønsterbrud, når man vokser op henholdsvis i Overdanmark eller Underdanmark? Eller er der en sammenfaldende livsstrategi? I fællesskab kredser de sig ind på et svar, som ikke mindst er aktuelt, da en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsliv på Aalborg Universitet fastslår, at et et stigende antal unge fra “pæne” hjem nu også ender på kanten af samfundet, mærket af skjulte problemer i hjemmet med blandt andet alkoholmisbrug.

Kontakt

Foredraget kan rekvireres på info@husetzornig.dk, Mikael Lindholm telefon 20409526 eller ved at udfylde nedenstående kontaktformular:

Send Message